Hipp hipp hurra, Florakören vid Åbo Akademi firar sitt 80-årsjubileum! 

 

Festligheterna innefattar en jubileumskonsert med temat Fristad den 18.5.2024 kl 15 i Åbo konserthus, även en bankett, en kompositionstävling och en jubileumsturné. Dam- och herrmiddag firas den 23:e mars, detta datum för att bättre spara på krafterna och sångrösterna hos sångare under jubileumshelgen. 

Länk till jubileumsaftonens, bankettens och sillfrukostens anmälan: https://www.lyyti.in/Florakorens_80arsjubileum_8172

Tidtabellen

Jubileets festligheter sker i huvudsak vid två tillfällen under våren; Dam- och Herrmiddagen 23.3.2024, samt Jubileumskonsert och bankett 18.5.2024. Därtill hålls en jubileumsafton kvällen före konserten 17.5 med mingel, uppträdanden från vänkörer och gäster. Anmälan för festligheterna sker i två delar och kommer att lanseras under våren. 

 

23.3.2024 Jubileumskörsövning och dammiddag

        15-16.30 Jubileumskörens övning, Arken

        18.00 Dammiddag vid Assarin Ullakko

23.3.2024 kl. 18.00 Herrmiddag vid Sibeliusmuseum

15.5.2024 Generalrepetition i Konserthuset

        18-22.30 Övning för den aktiva kören

17.5.2024 Jubileumsafton

        19-00.00 Jubileumsafton med mingel, uppträdanden och tal i Q-talo

18.5.2024 Jubileumsdagen

        10.00 Uppsjungning för den aktiva kören

        10.45 Uppsjungning för jubileumskören

        11-11.45 Jubileumskörens övning

        12.30 Solenn akt i Åbo konserthus

        15.00 Jubileumskonsert i Åbo konserthus

        (Busstransport till banketten på FBK)

        18.00 Mingel

        18.30 Jubileumsbankett

        (Busstransport till Nachspiel på Q-talo)

        01.00 Nachspiel på Q-talo

19.5.2024 Sillis

       12.00 Sillfrukost i Q-talo

 

Information till jubileumskören

Alla som deltar som sångare i jubileumskören den 18.5 skall anmäla sig via följande länk: Anmälan till jubileumskören

Ifall du anmälde dig till jubileumskören i samband med anmälan till dammiddagen behöver du inte anmäla dig igen.

Ifall du är osäker på din anmälan kan du hellre anmäla dig en gång för mycket än inte alls, eftersom de som inte anmält deltagande inte får någon fribiljett till konserten.

Anmälda till jubileumskören får delta i Florakörens jubileumskonsert den 18.5 gratis.

Jubileumskören skall vara på plats kl. 10.45 i konserthuset lördagen den 18.5

Exakt plats meddelas senare, men troligtvis gäller övre aulan i Åbo konserthus.

Ifall du inte deltar i jubileumskören får du ingen fribiljett och då skall konsertbiljetterna köpas via Lippu.fi (vänligen se sidan "Konserter")

 

Jubileumsafton, Bankett & Sillis

Till ovanstående festligheter kan du anmäla dig via följande länk: https://www.lyyti.in/Florakorens_80arsjubileum_8172. Observera att betalningen sker i samband med anmälan och inte går att skjuta upp. 

 

Jubileumshelgen inleds dena gång med ett mingeltillfälle och en gästkörskonsert i form av en jubileumsafton den 17.5 kl. 19.00. Floravänner från när och fjärran är välkomna att börja helgens firande av jubileet under denna sång- och glädjefyllda afton. Jubileumsaftonen är ett cocktail-tillfälle var vi samlas för att njuta av sång, uppträdande och tilltugg tillsammans med andra körälskare. Platsen för tillfället är Q-talo på Nummisparkgatan 2, 20540 Åbo, bussarna 50, 51 och 54 går från Åbo centrum till Q-talo. 

Om du har ett uppträdande eller en programpunkt som du vill framföra under kvällen kan du anmäla det till Sandra Nyman ([email protected]) senast den 19.4.

 

Till banketten är floror från alla generationer välkomna, samt aktiva sångare i Brahe Djäknar och inbjudna gäster. Floror får även ta med sig en avec, denne anmäls samtidigt som du anmäler dig själv. Anmälan stänger 12 april och blir också bindande efter detta datum (återbetalas ej). På banketten gäller högtidsdräkt med sångarmärken, akademiska heders- och förtjänsttecken eller ordenstecken.

Platserna till jubileumsbanketten är begränsade och fylls snabbt, vi kan därmed inte garantera att det finns platser kvar vid anmälningsdeadline. Sista anmälningsdagen till jubileumsfestligheterna är 12.4, ifall det finns kvarstående platser efter detta öppnas en ny anmälan, denna gång för allmänheten den 14.4.

- Platserna till banketten tog slut den 10.4 på eftermiddagen. Anmälan öppnas igen med platser endast till banketten den 10.4 kl. 22.00. Fyller man i lyyti-anmälan efter den 10.4.2024 kl. 22.00 kommer man att placeras på balkongen i FBK-huset. Anmälan till balkongen stänger 19.4, men märk väl att vi inte kan garantera att det finns platser kvar vid anmälningsdeadline. 

Menyn för jubileumsbanketten hittas HÄR

Skytteltrafik ordnas mellan Åbo konserthus och FBK-huset (Eskilsgatan 5, 20100 Åbo) med start kl. 17:15.  Minglet börjar vid FBK-huset kl. 18 och skänklåt sjungs kl. 18.30.

Nachspiel startar den 19.5 kl. 01:00 och håller på till 05 vid Q-talo. Skytteltrafik ordnas mellan FBK-huset och Q-talo, första bussen startar kl. 00:45 från FBK.


Söndagen den 19.5 kl. 12:00-16:00 är det Sillfrukost vid Q-talo. Här gäller valfri bekväm klädsel, förslagsvis en turnéskjorta!

 

Temat för Flora 80

När planeringsarbetet inleddes hösten 2022 utkristalliserades temat Fristad under Jubileumskommitténs många diskussioner. Vi längtade efter att behandla något som kändes viktigt för oss och för världen. Vi provade på ord allt från fred och gemenskap till utmaningar, ensamhet och mod, men när en medlem i gruppen mötte ordet Fristad från ett annat sammanhang föll bitarna på plats. Genom temat frågar vi oss hur vi som människor finner fristad fysiskt, psykiskt och socialt i vår samtid. Ordet Fristad väcker också tankar kring vårt ansvar gentemot världen och naturen. Fristad som en känsla i oss själva, fristad som en plats och fristad för djur och människor på flykt, är några av de perspektiv vi ämnar behandla. För jubileumskonserten önskade därför kören utfärda en kompositionstävling, samt beställa nya kompositioner som behandlade temat ur olika synvinklar. 

 

Kompositionstävlingen 

Under våren 2023 lanserades tävlingen och fick stor spridning både nationellt och internationellt. Temat Fristad fanns med som en möjlig grund för kompositionerna, vilket stor del av kompositörerna tog fasta vid. En domarpanel utvaldes och fick den stora uppgiften att avgöra vinnarna för tävlingen bland de 60 bidragen, från sammanlagt 8 olika länder. Resultaten blev följande: 

  • Första pris på 3500€ går till He puhuvat hiljaisella äänellä av Robert Ruohola
  • Andra pris på 2000€ går till Katsoin tähtiä av Pekka Kurki
  • Tredje pris på 1000€ går till To protect a garden av Nino Hellberg Håkansson
  • Fjärde pris på 500€ går till Kite of Life av Susanna Lindmark

Juryns motivering till Robert Ruoholas komposition He puhuvat hiljaisella äänellä som ges den största prissumman för sitt bidrag lyder enligt följande:

He puhuvat hiljaisella äänellä är ett både innovativt och välgjort, professionellt kompositionshantverk. Texturen är komplex och samtidigt minimalistisk och Ruohola använder sig av många olika, moderna musikaliska element för att skapa både ljudlandskap och stämningar. Textbehandlingen är utmärkt och texten anknyter på ett förtjänstfullt sätt till Florakörens jubileumstema Fristad. Juryn utsåg enhälligt Robert Ruoholas verk till tävlingens vinnare.

 

Beställningsverk

De utvalda kompositörerna för Florakörens beställningsverk är Ulrika Emanuelsson, Tytti Arola och Alex Freeman. Dessa är olika och intressanta kompositörer som inspirerat tog sig an utmaningen att med sin musik behandla temat.

Ulrika Emanuelsson är en flerfaldigt prisbelönt svensk kompositör och dirigent, som Florakören kom i kontakt med vid sin senaste resa till Linköping hösten 2022. Emanuelssons unika tonspråk i kombination med den gränsöverskridande beställningen kommer att ytterligare bredda den befintliga repertoaren för damkör.

Tytti Arola är en finländsk sound artist och kompositör. Hon intresserar sig för musik som ett multisensoriskt fenomen och bygger gärna instrument baserade på verkliga ljud. Hon är också intresserad av att sudda ut gränserna mellan scenkonstnärer, tonsättare och publik. 

Amerikansk-finländska Alex Freeman har etablerat sig som en av Finlands mest intressanta tonsättare för körmusik. Hans tonspråk kommunicerar med lyssnaren på ett brett plan och han intresserar sig för många olika estetiska uttryck i sin musik.

 

Logon

Under våren 2023 fördes även en tävling för skapandet av jubileets logo. Av 16 bidrag valde jubileumskommittén Saga Westers kreation. Saga Westers bidrag var genomtänkt och hade en stark koppling till vårt tema. Logon inkapslade olika aspekter av temat; både i detaljrikedomen och i den stora helheten. 

  

Jubileumskonserten med Hanna Kronqvist

Själva konserten går av stapeln den 18.5.2024 kl 15 i Åbo konserthus och blir Hanna Kronqvists första jubileum som Florakörens dirigent. Kören är ivrig att få dyka in i repertoaren och med vår nya dirigent utforska och förverkliga en oförglömlig konserthelhet.

 

 

Länk till jubileumsguide, vett och etikett: /media/uploads/2024/04/10/jubileumsguide-for-florakoren-1.pdf