Florakören grundades 1944 av några aktiva studentskor vid Åbo Akademi. Alltsedan dess har flororna, som koristerna kallas i folkmun, förgyllt vardagen för många med sin sång. Kören har idag ca 70 aktiva sångare. Av dessa studerar de flesta vid Åbo Akademi. Även studerande från de andra högskolorna i Åbo och några kvinnor i arbetslivet hittas i leden. Körens ordinarie dirigent sedan år 1991 är Ulf Långbacka.

REPERTOAR

Florakören har en mångsidig och varierande repertoar som omfattar allt från folkmusik och jazz till sakralmusik och stora klassiska verk för kör och orkester. De mera folkliga sångerna som sjungs är i regel komponerade av inhemska eller nordiska kompositörer, medan de större verken ofta har kända klassiska kompositörer bakom sig. Flora sjunger framförallt fyrstämmigt, men även verk med åtta stämmor hittas i repertoaren.

Med hjälp av olika tonbildningsövningar strävar Florakören efter att skapa en enhetlig klang av koristernas olika stämmor. Den eftersträvade klangen beror på den aktuella repertoaren och varierar från ungdomlig till mogen, från ljuv till fyllig och kraftig, från klassisk till ”etnofrän”.

Florakörens stamrepertoar består av körens lystringssång Rondell, några serenader och dryckesvisor. Lystringssången komponerades av hedersdirigenten Gottfrid Gräsbeck år 1960 och den sjungs bl.a. när nya medlemmar upptas i kören eller när en korist får ett förtjänsttecken. Stamrepertoaren är sånger varje flora förväntas lära sig så småningom.

KONSERTER, KVARTETT- VERKSAMHET OCH SKIVOR

Flora håller regelbundet egna konserter men uppträder också tillsammans med andra körer, ofta broderkören Brahe Djäknar. Till Florakörens uppdrag hör även att uppträda vid Åbo Akademis inskriptionsfestligheter samt i Åbo Akademis doktorspromotioner.

Ett årligt återkommande evenemang är de omtyckta adventskonserterna i Åbo domkyrka – en självklar tradition för tusentals åbobor sedan 1947. Fredagen och lördagen inför första advent bjuder Flora tillsammans med Brahe Djäknar och Akademiska Orkestern på stämningsfull traditionell och nyskriven adventsmusik inför en fullsatt domkyrka.

Vårterminens program varierar från år till år, och kan bestå av mindre eller större musikaliska projekt på egen hand eller tillsammans med någon annan musikalisk förening. I samband med Floradagen den 13 maj ger Florakören ofta en vårkonsert med efterföljande vårbal som avslutning på terminen.

Vid sidan om konserter bedriver kören också kvartettverksamhet. Inom kören finns flera beständiga kvartetter, men även specifikt ihopsatta kvartetter kan beställas för uppträdanden på årsfester, bröllop, begravningar, födelsedagar och övriga tillställningar.

Florakören har genom åren gett utt ett ertal skivor. Den senaste skivan Jag är en dans kom ut i maj 2013 och innehåller folkmusik, joiker samt naturinspirerade sånger.

TURNÉER OCH KÖRTÄVLINGAR

Florakören åker regelbundet på turné till något inspirationsväckande land. Under dessa turnéer ger kören flera konserter, även tillsammans med lokala körer, samtidigt som koristerna ges tillfälle att bekanta sig med en annan kultur. Flora har konserterat i alla nordiska länder, många europeiska länder och Nordamerika. I år hade Florakören sitt 75-års jubileum, och åkte i augusti till Skottland på jubileumsturné, där kören uppträdde med fyra konserter.

Flora har flera gånger framgångsrikt deltagit i internationella körtävlingar. År 2007 deltog kören i den prestigefyllda Fleischmann International Trophy Competition i Cork, Irland, och då sjöng Florakören hem första pris. Deltagandet i tävlingen ”Europe…and its songs” år 2003 belönades med ett andra pris.

År 2015 deltog kören i tävlingen Bratislava Cantat I. i Slovakien. Där tävlade Flora i två kategorier; ”Adult choirs-women” och ”Contemporary music”. I båda kategorierna belönades kören med guldband. I augusti 2016 åkte kören till Ungern tillsammans med Brahe Djäknar och gav konserter i Budapest, Pécs och Szeged. På våren 2017 hade Flora sin senaste miniturné till fästmannen LkSS i Linköping. Där hölls en gemensam konsert i Missionskyrkan. Veckan därpå deltog Florakören i NSSS2017 i Uleåborg där det gavs en konsert i Madetojasalen tillsammans med Brahe Djäknar och Studenter-Sangforeningen från Danmark. Kören deltog också i den stora galakonserten i Ouluhalli tillsammans med alla andra deltagande körer. År 2018 åkte Florakören turné till Island tillsammans med Brahe Djäknar, där körerna hade många lyckade uppträdanden. Våren 2020 åker Florakören till Trondheim, för att delta i NSSS.