INFORMATION FÖR DIG SOM VILL SJUNGA IN

Eftersom intresset att sjunga med i Florakören är stort ordnas det insjungningar i början av varje hösttermin och vårtermin.

Hur går en insjungning till?

Alla som är intresserade av att sjunga med i kören är hjärtligt välkomna till ett insjungningstillfälle. Vid insjungningen testas bl.a. röstomfång, tonträffning samt förmåga att sjunga i kanon. Avslutningsvis får varje sångare sjunga en valfri kort sång/visa.

Insjungingen sker i ett rum tillsammans med musiknämnden (som består av några ordinarie körmedlemmar som alla själv någon gång sjungit in i kören) och pågår i ca 5-10 minuter. För att undvika att det blir onödigt lång väntan tilldelas alla som vill sjunga in ett klockslag redan i början av kvällen. Sen är det fritt fram att göra något annat tills det är ens tur att sjunga upp. Resultaten publiceras sedan på dörren till Sibeliusmuseums sidoingång antingen måndag kväll efter insjungningen eller alternativt strax före tisdagsövningen följande dag.

 

Vad skall jag välja för sång?

Välj en sång som du känner dig säker på och som framhäver din egen röst på bästa möjliga sätt. Traditionella och enkla visor (t.ex. Vem kan Segla förutan vind) har genom åren varit populära sångval. Mycket vibrato samt glissando kan passa en solosångare, men tänk på att det sällan är önskvärt i en kör. Då du sjunger din sång fäster musiknämnden vikt vid renheten samt vilken stämma du skulle passa i.

 

Vad krävs av en sångare i Florakören?

För att upprätthålla körens goda rykte vill vi att alla som deltar gör det aktivt. Körövningar ordnas varje tisdag kl. 18.00-21.00. En eller två gånger per termin ordnas det även övningshelger (fredag kväll och lördag dag). Konserter ordnas alltid en till två gånger per termin, och i dem förväntas alla sångare delta. För att få delta i en konsert krävs det att du varit på minst 75% av övningarna.

 

Måste jag kunna läsa noter?

Det finns inget krav på att kunna läsa noter för att få sjunga i Florakören. Däremot underlättar det avsevärt för din egen del om noter är bekanta sedan tidigare eftersom många stycken vi sjunger kan vara rätt komplicerade.

 

Till sist

Florakören över inför och uppträder på konserter, reser runt världen på turnéer och har roligt både själv, tillsammans med broderkören Brahe Djäknar och ofta också med andra studentkörer. Vi är ett gäng glada människor som gillar att umgås med varandra, och därför är det heller inget under att många livslånga vänskapsband och även flera äktenskap knutits i körsammanhang. Kören är ett intensivt socialt sammanhang som ger dig oerhört mycket, men också förutsätter att du själv är beredd att ge din tid för det.

Kom också ihåg att det inte behöver betyda att du saknar sångröst ifall du inte kommer in i kören på första försöket. Behovet av nya sångare till olika stämmor varierar från år till år och antalet sångare som tas in anpassas till detta. Ge i sådana fall inte upp, utan fortsätt sjunga och kom igen nästa år! Insjungningen är alltså inget Idols-tillfälle med elaka kritiker – det är inget att vara rädd för, så tveka inte att komma och sjunga in!

 

Insjungningar ordnas nästa gång i början av höstterminen 2023: måndag 11.9 och måndag 18.9. Anmäl dig via den här länken: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSewi2eBSJZk0VSZqltBA-w-uq30ak72d4sdLXpQrhGhBmJ3aQ/viewform?usp=sf_link

VÄLKOMMEN!

Vid frågor, kontakta oss på
flora(at)abo.fi